TAŞ TOZU VE BETON
Taş ocağından üretilen taş tozu, beton yapımında çimento ve su karışımından oluşan bağlayıcı madde yardımı ile bir araya getirilen, organik olmayan, kum, çakıl, kırma taş gibi doğal kaynaklı veya yüksek fırın curuf , genleştirilmiş perlit, genleştirilmiş kil gibi yapay kaynaklı olan taneli malzemelerdir.
Taş ocağından üretilen taş tozunun beton yapımında ekonomik ve teknik yönden çok önemli bir konumdadır. Taş ocağından üretilen taş tozu maliyeti çimentoya göre oldukça düşüktür,bu sebepten taş ocağından üretilen taş tozu betonda kullanılan ve oldukça ucuz olan bir dolgu malzemesi olarak kabul edilmektedir. Betonda taş ocağından üretilen taş tozu kullanılması, sertleşen betonun hacim değişikliğini önlemekte veya azaltmakta, çevre etkilerine karşı betonun dayanıklılığını arttırmakta ve kendi dayanım gücünün yüksekliği nedeniyle betonda gerekli dayanımın sağlanmasına yardımcı olabilmekedir. taş ocağından üretilen taş tozu, kaba ve ince taş ocağından üretilen taş tozu olarak iki kısımda incelenebilir. Şantiyelerde kaba taş ocağından üretilen taş tozu “mıcır” yada “çakıl”, ince taş ocağından üretilen taş tozu “kum” olarak isimlendirilir. Bu iki bileşeni tane büyüklüğü olarak birbirinden ayırmak için kullanılan kriter 4 mm boyutudur. 4 mm den iri boyuttaki tanelerden oluşan kısma kaba taş ocağından üretilen taş tozu, 4 mm den küçük boyuttaki kısma ince taş ocağından üretilen taş tozu denir.
Beton hacminin %65-85’ini taş ocağından üretilen taş tozu bileşeni meydana getirdiği için, seçiminde titizlik gösterilmesi gerekmektedir. taş ocağından üretilen taş tozu, gereken mukavemete sahip olmalıdır. taş ocağından üretilen taş tozunun fiziki ve mekanik özellikleri istenilen şartları karşılayabilecek nitelikte olmalıdır. Aşınmaya maruz kalacak bir betonun taş ocağından üretilen taş tozu yeterli aşınma mukavemetine sahip olmalıdır. Don yapan iklimlerde kullanılacak betonun taş ocağından üretilen taş tozu ise dayanıklılık bakımından don etkisi için konmuş standartları karşılamalıdır.
Taş ocağında üretilen taş tozu bileşeninin uygun bir tane boyu dağılımı (grnülometri) göstermesi çok önemlidir. İyi bir granülometriye sahip taş ocağında üretilen taş tozu içindeki hava boşluğu, daha az olmalıdır. Dolayısı ile, yoğunluğu da artacaktır. Bu şekilde, toplam beton hacmi içinde çimento-su harcı daha ekonomik olarak kullanılabilir ve beton istenilen yere kolaylıkla, kalitesi bozulmadan yerleştirilebilir.